torstai 7. maaliskuuta 2019

Minä ja puutarha. Kymmenen faktaa.


Kevät oli jo melkein täällä, kun takatalvi iski. Olisin ollut jo niiiiiiin valmis kevääseen. Suunnitelmissani on tänä kesänä tehdä kunnon kasvimaa ja olla omavarainen ainakin osittain vihannesten ja yrttien suhteen.

Bongasin tämän haasteen ja lueskelin muiden tarinoita puutarhoista lohdukseni, tässä muutamia linkattuna: saman otavan alla, villa koira ja korkeala.

Ja omia vastauksiani:1. Ensimmäiset puutarhamuistoni liittyvät isoisääni, joka istutti ruusun takapihalleen, muistan kuinka hän kaivoi kuopan ja istutimme ruusun. Minusta on myös kuva hänen pioninsa vieressä, joka on isompi kuin minä.
2. Vahvuuteni puutarhurina: innostun aina uusista asioista ja pursuan suunnitelmia.
3. Haasteeni puutarhurina: kts yllä... Kukkapenkkini ovat kokoelma päähänpistojani - istutan puutarhaliikkestä löytämäni kasvin hetkeksi tuohon kunnes minulla on aikaa etsiä sille sopiva paikka...
4. Unelmieni puutarha: paikka jossa voi rentoutua puuhastellen pikku hiljaa siellä täällä
5. Puutarhakirja pöydälläni: kirjaa ei juuri nyt ole yöpöydällä, mutta kylläkin Oma Piha uusin lehti, joka pursuaa kivoja ideoita, mm. artikkeli: perusta puutarha ja syö se.
6. Kukat, jotka löytyvät aina puutarhastani: orvokki, unikko, bellis, ruusu, lista on loputon
7. Vihannes/ kasvis, joka löytyy aina puutarhastani: raparperi, ruohosipuli
8. Paras puutarhavinkkini: Katteen käyttö
9. Lempipuutarhatyökaluni: Lapio
10. Mottoni: Se mitä et ehdi tehdä nyt, jätä ensi kesään yhdistettynä puutarhurin rukoukseen:

Hyvä Jumala, suo armossasi että joka päivä sataisi vettä, sanotaan vaikka keskiyöstä kello kolmeen aamulla, mutta tiedäthän, sen täytyy olla pehmeää ja lämmintä, jotta se imeytyisi hyvin maahan. Suo, että samanaikaisesti sateelta välttyisivät ailakki, kilpiruoho, maa-artisokka, laventeli ja muut, jotka kuten äärettömässä viisaudessasi tiedät, ovat kasveja, jotka pitävät kuivuudesta. Voin kirjoittaa niiden nimet paperinpalaselle, jos niin tahdot.Ja anna auringon paistaa koko päivän, mutta ei tietenkään kaikkialle (ei esimerkiksi katkeron, liljojen eikä alppiruusun päälle), eikä liian paahteisesti. Anna paljon kastetta ja vähän tuulta, tarpeeksi kastematoja, mutta ei etanoita, lehtitäitä eikä härmätauteja.Ja anna kerran viikossa sataa liuoksena lantaa ja guanoa taivaasta.
Amen.

(Karel Capek 1890-1938)

 
Kunpa se kevät jo tulisi...

2 kommenttia:

 1. Mun isä sanoi aikoinaan, että hän laittaa pionille pyörät alle, koska joutui sitä äitini päähänpistojen mukaan aina siirtelemään... ehkä niihin vois laittaa pyörät alle?

  Hyvä rukous - juuri noin sen pitäis mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaan lisäksi ensi kesän projektini on ruukkupuutarha (olen haalinut koko talven ruukkuja) juurikin tuon takia, ruukkuja voi helposti siirrellä :)

   Poista