Tuli-, soihtuköynnösTuliköynnös Columnea Carnival


Tuliköynnös 


Tuliköynnös


Pikkusoihtuköynnös aeschynanthus radicans, punainen kukka
Marmorisoihtuköynnös, aeschynanthus marmoratus
(kirjosoihtuköynnös)Soihtuköynnös aeschynanthus Thai PinkSoihtuköynnös, pystykasvuinen (kukat jäävät suppuun)


Twister???
Soihtuköynnös


Soihtuköynnös (Tarto)

***

Soihtuköynnös aeschynanthus on kotoisin Etelä-Aasiasta ja läntisiltä Tyynenmeren saarilta. Tuliköynnös columnea on kotoisin Keski- ja Eteläamerikasta & Länsi-Intiasta.

Tuliköynnöksille suositellaan mahdollisimman turvepitoista, kalkintonta kasvualustaa ja kalkitonta vettä sekä -ravinnetta kasvukauden ajalle ja muulloin sitä ei lannoiteta lainkaan. Viileä talvilepo (noin 15 astetta). Kaljut versot leikataan. Kasvupaikka valoisa mutta ei paahteinen. Kastellaan kasvukaudella kerralla runsaasti ja annetaan kuivahtaa. Talvilevon aikaan vain niukka kastelu mutta kuivahtaa ei saa. 

Soihtuköynnöksille taas käy tavallinen kukkamulta, eikä talvilepoa välttämättä tarvitse (vaikka on eduksi) viileissä tiloissa. Lannoitus parin viikon välein. Valon suhteen ei myöskään ole niin tarkka kuin tuliköynnös ja kastelu voi olla niukempaa.

Aeschynanthus pitää lämpimästä 20-26C, Columneoista osa kestää 0-2C (erytrophaea ja schiedeana), osa saniaismaisia, osa mini pensaita ja osa pienilehtisiä roikkuvia (joka pitävät viileästä kukkiakseen).

***

Tuliköynnöksen ja soihtuköynnöksen erot

Soihtuköynnöksellä (aeschynanthus) on sileämmät, paksummat, pulleammat ja jäykemmät lehdet kuin tuliköynnöksellä (lähes mehikasvimaiset). Suonet eivät ole niin selvät ja lehdet ovat yleensä pehmeät (erittäin harvoin karvaiset). Varret ovat ohuita ja karkeita tai puumaisia.

Tuliköynnöksellä (columnea) on ohuemmat ja joustavammat lehdet, niissä on suonia, jotka näkyvät selvästi ja lehdet ovat usein ryppyisiä tai karvaisia. Varret ovat paksut tai hauraat.

Soihtuköynnöksillä on yleensä, mutta ei aina, kukat varren päässä, kun taas tuliköynnöksillä kukat ovat pitkin lehtivartta. Jos kukat ovat kiinnittyneet (sinne tänne harvakseltaan), se viittaa tuliköynnökseen. Soihtuköynnöksen kukat ovat terttuina lehtihangoissa, versojen latvoissa.

Kukkivalla soihtuköynnöksellä on usein lonkerokiehkura, joka on sulautettu putkeen tai kuppiin. Soihtuköynnöksen kukassa ponsi on ulkona kukasta, kun taas tuliköynnöksen ponsi tuskin koskaan on ulkona kukasta.

Soihtuköynnöksen ponsi voi olla eri väreissä: ruskea, purppura, laventeri, harmaa, vihreä jne. Tuliköynnöksen ponsi on valkoinen tai keltainen.

***

Linkkejä:

Soihtuköynnöksiä (tunnistus)
Dibleys nettikauppa, soihtuköynnöksiä / UK