sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Miten vaihdan mullan


Minulta aina välillä kysytään, miten ja milloin vaihdan mullan ja mitä multaa käytän... Ihan lyhyttä vastausta minulla ei ole, sillä mullan vaihdossa ei ole yhtä oikeaa vastausta. Aina en vaihda multaa, mutta joka kevät pyrin kääntämään joka ruukun ympäri ja katson, miltä juuristo näyttää... Jos juuristo on terve ja sitä on kohtuullisesti eli multaa on vielä hyvin, laitan kasvin sellaisenaan takaisin ruukkuun.

Jos juurakko on mätä, irrottelen varovaisesti juurakkoa ja yritän etsiä tervettä osaa. Yleensä multa on ollut liian märkää ja siihen auttaa läpäisevämpi multa ja / tai hengittävämpi ruukku. Eli otan kuolleet juuret pois ja vaihdan mullan kevyempään (musta multa -> kukkamulta -> puutarhamulta -> kylvömulta -> kaktusmulta) ja mahdollisesti muoviruukun saviruukuksi.

Jos ruukku on aivan täynnä juuria ja multaa ei näy, vaihdan isompaan ruukkuun.


Multa siis valitaan kasvin mukaan. Kukkiville kasveille muhevampaa multaa (mustamulta, kukkamulta) ja kaktuksille kaktusmultaa, orkideoille orkideamultaa (joka on siis lähinnä kariketta, ei multaa). Jos kasvi vaatii hapanta kasvualustaa, sekoitan multaan hieman rhodomultaa.


Suosikkimultani on puutarhamulta, sitä käytän useimmille kasveille... Kukkiville kukkamultaa tai mustaa multaa.


Uusinta uutta, jota en ole vielä kokeillut, on kissanhiekan käyttö kasvualustana. Rainbown kissanhiekka on moler-savea, joka ei paakkuunnu. Ajattelin kokeilla tänä vuonna.


Kesäkukille käytän kesäkukkamultaa...

Mukaan sekoitan lähes aina kanankakkarakeita...


Saviruukkuja


Orkidearuukkuja


Muoviruukkuja...


Ikeasta näppärä alusta, jonka päällä voi multia vaihtaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti