sunnuntai 15. syyskuuta 2024

Sipuleiden aika


Tänä syksynä päätin panostaa sipuleihin, jotka eivät maistu hiirille eivätkä myyrille.




Tässä copilotin tarinointia narsisseista:

Narsissien ihmeellinen maailma

Narsissit (Narcissus) ovat kevään ensimmäisiä kukkijoita, jotka tuovat iloa ja väriä puutarhoihin ja pihoille. Näiden kauniiden kukkien kirkkaat värit ja herkät muodot tekevät niistä suosittuja koristekasveja ympäri maailmaa. Narsissit eivät ole vain kauniita katsella, vaan niillä on myös mielenkiintoinen historia ja monia hyödyllisiä ominaisuuksia.

Historia ja kulttuuri

Narsissit ovat kotoisin Euroopasta ja Välimeren alueelta, ja ne ovat olleet suosittuja koristekasveja jo antiikin ajoista lähtien. Kreikkalaisessa mytologiassa narsissi liittyy tarinaan Narkissoksesta, joka rakastui omaan peilikuvaansa. Tämä tarina on antanut nimensä myös narsismille, joka kuvaa liiallista itserakkautta.

Kasvatus ja hoito

Narsissien kasvatus on suhteellisen helppoa, ja ne viihtyvät parhaiten aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa. Ne istutetaan syksyllä, ja ne tarvitsevat hyvin vettä läpäisevää maata. Narsissit ovat kestäviä kasveja, jotka sietävät hyvin kylmää ja voivat kukkivat vuodesta toiseen. Kastelu on tärkeää erityisesti kuivina kausina, ja kasvit hyötyvät keväisin annettavasta lannoituksesta. Narsissit ovat myös erinomaisia luonnon monimuotoisuuden edistäjiä, sillä ne houkuttelevat pölyttäjiä, kuten mehiläisiä ja perhosia.

Monipuoliset hyödyt

Narsissit eivät ole vain kauniita, vaan myös hyödyllisiä. Niiden sipulit sisältävät alkaloideja, joita on käytetty perinteisessä lääketieteessä. Nykyään narsissien alkaloideja tutkitaan mahdollisina lääkkeinä muun muassa Alzheimerin taudin hoitoon.

Symboliikka ja taide

Narsissit symboloivat kevään uutta alkua ja toivoa. Ne ovat suosittuja lahjakukkia erityisesti pääsiäisen aikaan, ja niiden kauneus on inspiroinut taiteilijoita ja runoilijoita kautta aikojen.





Pari kuvaa kiinanneilikka 'Black & White', joka on jo pitkään ollut suosikkini



Lidlin tarjontaa sipuleista





Auringonkukat ovat parhaimmillaan, oli hyvä päätös istuttaa ne ruukkuihin.



Tässä copilotin tarinointia auringonkukista:

Auringonkukkien lumoava maailma

Auringonkukat (Helianthus annuus) ovat yksi kesän iloisimmista ja näyttävimmistä kukista. Niiden suuret, kirkkaankeltaiset kukinnot tuovat auringonpaisteen mukanaan minne tahansa ne istutetaan. Auringonkukat eivät ole vain kauniita katsella, vaan niillä on myös rikas historia ja monia hyödyllisiä ominaisuuksia.

Historia ja kulttuuri

Auringonkukat ovat kotoisin Pohjois-Amerikasta, missä alkuperäiskansat viljelivät niitä jo tuhansia vuosia sitten. Ne olivat tärkeä ravinnonlähde ja niistä valmistettiin myös öljyä. Eurooppaan auringonkukat saapuivat 1500-luvulla, ja ne ovat siitä lähtien olleet suosittuja koristekasveja ja hyötykasveja.

Kasvatus ja hoito

Auringonkukkien kasvatus on helppoa ja palkitsevaa. Ne viihtyvät aurinkoisessa paikassa ja tarvitsevat ravinteikasta, hyvin vettä läpäisevää maata. Siemenet kylvetään keväällä, ja ne itävät nopeasti lämpimässä maassa. Auringonkukat kasvavat nopeasti ja voivat saavuttaa jopa kolmen metrin korkeuden. Kastelu on tärkeää erityisesti kuivina kausina, ja kasvit hyötyvät säännöllisestä lannoituksesta. Auringonkukat ovat myös erinomaisia pölyttäjien houkuttelijoita, joten ne edistävät puutarhan ekosysteemin hyvinvointia.

Monipuoliset hyödyt

Auringonkukat eivät ole vain kauniita, vaan myös hyödyllisiä. Niiden siemenet ovat ravinteikkaita ja sisältävät runsaasti terveellisiä rasvoja. Siemeniä käytetään muun muassa mysleissä, leivissä ja öljyn valmistuksessa. Auringonkukkaöljy on suosittu ruokaöljy, ja sitä käytetään myös kosmetiikassa ja teollisuudessa.

Symboliikka ja taide

Auringonkukat ovat monissa kulttuureissa auringon ja elämän symboli. Ne ovat inspiroineet taiteilijoita kautta aikojen, tunnetuimpana ehkä Vincent van Gogh, jonka auringonkukkamaalaukset ovat ikonisia.

sunnuntai 8. syyskuuta 2024

Amsterdamin kukkamessut


Yönprinsessa avasi kukkansa



Pyörähdin Hollanin kukkamarkkinoilla ja mukaan tarttui mm. syysmyrkkyliljaa




Laukka 'Silver Spring', allium basalticum
"Luunvalkoisissa kukissa ripaus pinkkiä. Lajike ei juurikaan maistu sorkkaeläimille, jäniksille, kaneille ja myyrille, mutta lajike on perhosten ja muiden hyödyllisten pölyttäjien suosikki. Miellyttävästi hunajalle tuoksuvat kukat."


Fritillaria raddanea, keisaripikarililjan serkku.



Fritillaria persica, persianpikarililja, "Pikarililja on pieni sipulikasvi, jolla on kauniit, nuokkuvat kukat. Kukat avautuvat touko-kesäkuussa. Pikarililjat eivät maistu kauriille, jäniksille, kaneille ja myyrille."


Sisäkukiksi mukaan lähti ilmakasvi ja pieni apila 


sunnuntai 1. syyskuuta 2024

Syysleimut kukkivat


Liljat lopettelevat kukintaa


Maljaköynnös on innostunut kukkimaan


Pasuunakukat kukkivat useilla kukilla


Lumpeet vielä jaksavat puskea kukan silloin tällöin


Nostin kaktukset sisään ja yönprinsessa kasvattelee nuppuaan


Amaryllis avasi kukkansa


Salkoruusut lopettelevat kukintaa, ensi viikoksi on vielä luvattu lämpöä ja yölämpötilat ovat kymmenen asteen yläpuolella,