perjantai 19. helmikuuta 2016

Kumkvatti


Siinä se nyt on, kumkvattini, Fortunella Japonica, Nagami lajike.

Soikeakumkvatti ('Nagami') on yleisin länsimaissa viljelty syötävä kumkvatti. Meillä sitä on kaupoissa saatavana joulukuulta maaliskuulle. Hedelmä on soikeahko, joskus puikea ja 3-5 cm pitkä. Kellertävä hedelmäliha jakautuu muutamaan lohkoon ja on makeaa. Syötävä kuori on pehmeä ja raikkaan kirpeä. Kumkvatin maun olennainen osa muodostuu tästä makean hedelmälihan ja hapahkon kuoren yhdistelmästä.

Soikeakumkvatti, japanin Naga tai Nagami kinkan oli ensimmäinen kaukoidästä Eurooppaan saapunut kumkvattilajike. Sen toi Robert Fortune Englannin kuninkaalliseen puutarhayhdistykseen vuonna 1846. Puu levisi Yhdysvaltoihin jo 1850-luvulla. Puu voi hyvissä olosuhteissa olla hyvin satoisa. Floridassa eräs vanha Nagami-puu tuotti vuosittain noin 3000 hedelmää.

Kumkvatit voi syödä kuorineen. Viipaloituna ne sopivat teen, juomien, leivonnaisten ja jälkiruokien mausteeksi. Hedelmistä voi valmistaa marmeladia tai niitä voi kypsentää liha- ja linturuokien lisäkkeeksi. (Huom! maistoin kumkvattiani ja se on aivan järjettömän hyvän makuinen, makeampi kuin sitruuna, mutta maukkaampi kuin mandariini).

Jos talvetat kasvin kylmässä, älä lannoita syyskuun ja maaliskuun välillä. Raudanpuute näkyy kellastuvina lehtinä ja vihreinä lehtisuonina. Silloin voi lisätä rautaravinnetta.

Kumkvatti tulee aina varttaa, mikäli on tarkoitus kasvattaa siemenestä hedelmäpuuksi. Syy tähän on kumkvatin heikko juuristo, joka ei jaksa pitää kasvia hengissä kasvin kasvettua täyteen kokoonsa.

Huolenaihe: "Sansibarissa valon voimakkuus on 190 000–210 000 luksia. Suomessa valon voimakkuus on vastaavaan aikaan lumen päällä 1000–10 000 luksia. Hyvin valoisissa talvetusolosuhteissa, kuten viherhuoneessa, valon voimakkuus voi olla 10 000 luksia tai vähemmän. Kodin normaali talvivalaistus on vain 1 000 luksia ja olohuoneessa ehkä vain 500–800 luksia. Näissä olosuhteissa voi oikeastaan vain pitää peukkuja ja toivoa, että sitruspuu selviää talven yli saatavilla olevan valon turvin."

"Jyrkemmin sanoen, tavanomaiset valotusmittarit mittaavat valoa, jolla ei ole kasveille käyttöä. Ns. kukkavalojen kirkkautta ei voi mitata tarkoituksenmukaisesti kameralla, luxeilla, sen enempää kuin silmälläkään niiden poikkeavan spektrin vuoksi."



Kumkvattibroileri
2 broilerin koipea
1 appelsiinin mehu
1 rkl limemehua
1 rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria
7 kumkvattia

Asettele koivet uunivuokaan. Sekoita mehut ja hunaja keskenään. Kaada seos lihojen päälle. Kääntele paloja mehussa. Suolaa ja pippuroi. Laita vuoka uunin keskiosaan 200 asteeseen ja kypsennä 25-30 minuuttia tai kunnes palat ovat täysin kypsiä. Käännä ne noin 15 minuutin kuluttua ja lisää pestyt ja huuhdellut kumkvatit puolikkaiksi leikattuna.

Kumvattibroileri
öljyä
1 - 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
n. 1 cm:n pätkä inkivääriä hienonnettuna/raastettuna
2 salottisipulia hienonnettuna
broilerin rintafileetä suikaloituna
5 - 6 kumkvattia
2 dl appelsiinimehua 
2 dl vettä
2 rkl (vaaleaa) soijakastiketta
1 - 2 rkl hunajaa
suolaa
pippuria
n. ½ rkl maissitärkkelystä (maizena)
(reilusti tuoretta korianteria koristeeksi)

Pese kumkvatit, poista kannat ja leikkaa renkaiksi. 

Kuumenna öljy pannulla ja lisää valkosipuli, inkivääri ja salottisipuli. Paista joku minuutti ja lisää kanat. Paista taas joku minuutti ja lisää kaikki muut aineet paitsi maissitärkkelys ja korianteri. Hauduttele, kunnes kana on kypsää, ja lisää pieneen vesitilkkaan sekoitettu maissitärkkelys. Hauduta vielä muutama minuutti ja koristele tuoreella korianterilla.

Hillotut kumkvatit
(n.2dl)
n.150g kumkvatteja
75g hillosokeria
2rkl vastapuristettua appelsiinimehua

Pese kumkvatit. Poista kannat ja leikkaa pienen pieniksi kuutioiksi. Laita kumkvatit ja appelsiinimehu kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää hillosokeri joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia välillä sekoittaen. Keitoksen tulee poreilla koko ajan hiljalleen. Anna kumkvattien jäähtyä hieman ja kaada seos kuumennettuun lasipurkkiin.

Vinkkejä:
Kumkvatit voi myös esikäsitellä ryöppäämällä ne pikaisesti (noin minuutin ajan) ja jäähdyttämällä ne sen jälkeen nopeasti. Ryöppääminen pehmentää kumkvattien kuoria, tekee ne entistä mehukkaammiksi ja miedontaa hieman makua.

Kokeile kumkvattia teen mausteena.

2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen, vaikkakin hieman vaikeahkon niminen kaunotar <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti saan sen pysymään hengissä. Sitruunaa vielä tekisi mieli.

      Poista