tiistai 29. joulukuuta 2015

Yrttitynnyrin suunnittelua


Minua pyydettiin suunnittelemaan vanhalle kylpytynnyrille uusiokäyttöä yrttipenkkinä. Tynnyrin halkaisija on 2 metriä, idässä tynnyriä varjostaa mökki, etelässä isot kuuset. Kasvuvyöhyke on 2:n ja 3:n rajalla. Mökillä käydään lähinnä viikonloppuisin juhannukselta elokuuhun.

Toiveissa persilja, basilika, tilli, timjami, salaatti.

Oletus: käden pituus 70 cm, keskelle jää 60 cm halkaisija, johon ei yletä tynnyrin reunalta.

Halkaisija 200 cm
Kehä 628 cm / 8 = 78,5 cm
Sisäkehän halkaisija 60 cm, kehä 188 cm / 8 = 23,5 cm

Jos tynnyrin jakaa 8 pienempään alueeseen, jokaisen koko on
Leveä reuna 78,5 cm
Syvyys 70 cm
Kapea reuna 23,5 cm

Huom! Kateviljely: olki

Toukokuu
Persiljan taimet eivät ole hallanarkoja, ja ne voi istuttaa ulos jo toukokuun alkupuolella. Kotipuutarhoissa persiljaa kannattaa jättää kasvimaallekin talven yli seuraavaksi kevääksi, sillä siitä saadaan aikaista satoa ennen uuden persilja kasvuunlähtöä ja koko kesäksikin, jos kukkavarret katkaistaan. (ruokakaupasta)

Timjami on tottunut melko viileään ja viihtyy myös Suomessa. Talvemme on sille kuitenkin kova haaste. Lämpimällä paikalla ja lämpimässä maassa se saattaa silti talvehtia jopa III kasvuvyöhykkeellä. (ruokakaupasta)

Salaatit kylvetään aikaisin toukokuussa ja ne viihtyvät kosteassa ja viileässäkin säässä. Kesäkuumalla salaatit vaativat kastelua ja saattavat joka tapauksessa lakata kasvamasta. Salaatinviljely saattaakin mennä pieleen lähinnä kahdesta syystä: jos on kovin kuivaa ja kuumaa eikä kastelusta huolehdita, salaatti muuttuu maultaan kitkeräksi; jos taas on kovin kosteaa, etanat tekevät rynnäkön! (kylvä)

Pinaatti, siemenet kylvetään mahdollisimman aikaisin keväällä. Sopiva kylvösyvyys on 1–2 cm ja riviväli 30–40 cm. Siemenet itävät noin parin viikon kuluessa. Taimikasvatus nopeuttaa satoa. Kasvukauden aikana rikkaruohot pidetään kurissa ja kasvualusta tasaisen kosteana. Kuivuus saattaa edistää kukkimista. Voimakasta lannoitusta pinaatti ei siedä. Satoa poimitaan ennen kukintaa sitä mukaa, kun lehdet ovat sopivan kokoisia. Yleisiä ongelmia pinaatin kasvatuksessa ovat pinaatin kukkiminen ja varren kasvaminen. Molemmat ongelmat johtuvat yleensä siitä, että pinaattia ei ole kasteltu riittävästi. Kukkimisen jälkeen pinaatin lehdet menettävät makunsa, jolloin pinaatista ei ole syötäväksi. (kylvä)

Mansikka, rönsyistä / kaupan taimet.

Ruohosipulia, valmis taimi

Samettikukkia keskelle, kestävät kuivaa, eivät leviä (kaupan taimet)
Kesäkuu:
Tilli, avomaaviljelyyn suositeltavia lajikkeita ovat Dukat Sv SF 82, Dura Sv SF82 ja Mammut WW SF 82. Tasamaalle kylvö tehdään mahdollisimman tiheänä kesäkuussa. Suorasta auringonvalosta tilli ei pidä ja paahteessa se kellastuu. Tillikasvustoa ei tarvitse harventaa, mutta siitä voi ottaa taimia juurineen käytettäväksi kesän aikana. Tilli maistuu myös etanoille, jotka saa hävitettyä luonnonmukaisesti sirottelemalla puuntuhkaa kasvustoon. (kylvä)

Kurkku kylvetään avomaalle, kun lämpötila on yöllä yli 5 astetta. Jos taimet eivät nouse maasta, siemenet on kylvetty liian kylmään maahan tai linnut ovat napanneet idut pois. Sopiva lopullinen taimietäisyys avomaankurkulle on 20 senttiä, mutta siemenet kannattaa kylvää pareittain ja poistaa huonompi taimi. Penkkiin on viisasta kylvää myös varataimia, joista valitaan kasvuun parhaat yksilöt, elleivät kaikki siemenet idä. Etelä-Suomea pohjoisempana avomaankurkun taimet on hyvä esikasvattaa sisällä. Ne kylvetään pareittain pieniin purkkeihin huhti-toukokuun vaihteessa.

Lajike: ‘Conny F1’ (kylvä)

Juhannus:
Basilika on erittäin hallanarka ja kärsii kylmyydestä jo +5oC :ssa. (ruokakaupasta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti